mandag 24. august 2009

TV2s utspørring av Lars Sponheim

Pål T. Jørgensen hadde bare ladet med løskrutt i utspørringen av Lars Sponheim, sammenlignet med maltrakteringen av Kristin Halvorsen. For Sponheim satt for det meste og koste seg i stolen. Hovedsaken han ble "kjørt" på handlet om forholdet til Frp. Og Sponheim turnerte dette bra ved å gjenta det som de fleste vel har hørt før. Nemlig at han eller Venstre ikke vil bidra til at Frp kommer i regjeringskontorene.

Venstre har velgere å hente på sin brodd mot Frp. De er det partiet som er desidert klarest i sin avstandstagen til Frp på borgerlig side, og de appellerer dermed til borgerlig orienterte velgere som har Frp langt opp i halsen. Og slike velgere finnes det faktisk noen av - både i Høyre og KrFs rekker. Så blir det jo selvsagt et spørsmål hva Sponheim og Venstre sier før et valg, og hva man gjør etterpå (en del av oss husker vel hva som ble utfallet i Oslo etter valget i 2007..)

Sponheim begrunnet sin aversjon mot Frp med at partiet har dreiet mot høyre under Siv Jensen. Og han videreførte denne begrunnelsen med at partiet bruker altfor mye offentlige penger. Et resonnement som etter mitt skjønn ikke henger på greip all den tid økt offentlig pengebruk vitterlig er venstredreining.

Pål T kom også innom både trygdesystem, borgerlønn, innvandring og skatt, men klarte ikke å sette Sponheim noe særlig fast. Med unntak av trygdesystemet som Sponheim kjente overraskende dårlig til.

Alt i alt var dette like fullt fordel Sponheim. Han funker rett og slett bra i denne type settinger.

6 kommentarer:

  1. FrP vil gi skattelettelser i stor stil. Det er høyredreining. Men når Sponheim snakket om høyredreining, snakket han også om innvandringspolitikken og klimapolitikken. I disse sakene har FrP minst like stor avstand til de andre partiene som før.

    Sponheim kom også inn på at FrP ikke er noe borgerlig parti i tradisjonell forstand, fordi de ikke har en forsiktig pengebruk. Dette kan sikkert diskuteres av folk som har ekspertise på hva begrepet "borgerlig" har stått for gjennom historien, men det er klart at FrP også her skiller seg sterkt fra de andre ikke-sosialistiske partiene.

    SvarSlett
  2. Useriøst av deg som valgforsker å indikere at Venstre gjør noe annet etter valget enn det de sier. Det blir rett og slett tendensiøst. Jeg ber deg også forklare hva du faktisk mener med hvor Venstre gikk etter valget i Oslo i 2007.
    Venstre hadde to løfter 1) Ikke innsette et FRp byråd og ikke være et støtteparti for dette 2) Ikke innsette Rune Gerhardsen i byrådskontorene. Begge løfter er holdt.

    SvarSlett
  3. Jeg synes ike han kom så godt fra det. Han flirer og ler, er inkonsekvent. Ang innvandringspolitikken gav han inntrykk av å ikke bry seg. Han påberoper deniability når det gjelder trygdesystemet og klarte ikke å forklare hvordan jobbinsentivene ser ut når han har fått sin borgerlönn gjennom.

    SvarSlett
  4. Sponheim er rutinert og det er nærmest umulig å sette han fast. Men jeg syns ikke Sponheim har vært veldig bra i valgkampen til nå, først var han helt borte gjennom sommeren og den første uka av valgkampen (mens miljøsaken var virkelig het!). Jeg syns han virker litt for fornøyd med Venstres posisjon, omtrent som et fotballag som ligger midt på tabellen noen kamper for slutt - det er ikke den samme vinnervilje og fighting spirit som når mye står på spill.

    SvarSlett
  5. Sørensen: Jeg er ikke forsker, men analytiker. Venstre lovet sine velgere i Oslo at de ikke ville bidra til Frp i byråd. Det var i alle fall slik jeg, og mange med meg, oppfattet Venstre. Etter valget bidro Venstre til at Frp kom i byråd. Og V fungerer nå som slags et støtteparti for H+Frp-byrådet. Frp-løftet er dermed brutt.

    SvarSlett
  6. Venstre bidro ikke til å sette inn Frp i byråd. jeg satt selv i bysteret den gangen og var med innad som en del av styret i oslo Venstre. Frp har valgt å styre Oslo etter den gamle tiltredelseserklæringen til Krf, Høyre og Venstre. Rune G og AP sørget for å skaffe flertall sammen med Frp imot en ordfører fra Venstre. Det fattes ikke avgjørelser i Oslo byråd til høyre for Venstre. Frp regjererer altså ved å gjennomføre bystyreflertallets politikk, hvor Venstre utnytter sin vippeposisjon.

    SvarSlett